Hogyan válassz fotóst?

Hogyan válassz fotóst? Fotósok tengerében.

Manapság egyre több a fotós szatír (Barabás Béla), magát profinak mondó lelkes amatőr, ismert, de a fotózáshoz nem igazán értő celeb és természetesen mellettük rengeteg igazán tehetséges "rendes" fotós is van a piacon.
A legnehezebb kérdés pláne kezdőként, hogy mi alapján válassz a rengeteg lehetőség közül.

Itt most nem szándékozom olyan nyilvánvaló dolgokkal foglalkozni mint a pénz. Láttam már rengeteg nagyon drága portfóliót, amely minőségben meg sem közelítette az olcsóbban készített anyagokat. Szintén száz számra láttam TFCD alapon készített szörnyűségeket teljesen kezdő fotósoktól és természetesen mindenre bőven akad szép számmal ellenpélda is.

Az első kérdés az, hogy eldöntsd, miért is van szükséged a fotókra.

Ha például az esküvőd kell megörökíteni akkor nyilvánvaló, hogy célszerű olyan fotóshoz fordulni aki az esküvő fotózásokra specializálódott. Ha más típusú rendezvényt kell fotózni, akkor is lehet jó választás egy esküvő fotós, de itt is jobb olyat keresned aki inkább erre a területre specializálódott. Ugyan ez a helyzet pl a tárgyfotóval is. Nem valószínű, hogy maradéktalanul jó munkát tud az végezni, aki még soha életében nem fotózott semmit és stúdió közelében sem járt, mert pl. fotóriporterként dolgozik.

Amennyiben modell portfólióra van szükséged úgy pedig olyan fotóst válassz, aki pontosan tudja, hogy miről is van szó és együtt dolgozik ügynökségekkel és erről a területről kerül ki a legtöbb referencia munkája is.

Miután letisztáztad magadban, hogy konkrétan mit is szeretnél nézz körbe az interneten! Rengeteg különböző weboldalt fogsz találni. Látni fogod, hogy mekkora hatalmas különbségek vannak a különböző oldalak között. Nézegesd meg őket bátran. Figyeld meg az árakat és a referencia képeket. Ez alapján össze fog állni a fejedben egy összeg ami körül szórnak az ajánlatok. Tudni fogod, hogy ki az aki drágán dolgozik, meg tudod nézni, hogy képes-e annyival jobb munkát végezni, mint amennyivel többet kér egy fotósorozat elkészítéséért. Az árakat szemlélve nem hagyd magad megtéveszteni! Van ahol rendkívül olcsó árak szerepelnek, de mindenért külön-külön kell fizetni így a végén akár sokkal többet is fizethetsz, mint amire eredendően gondoltál.

Az erotikus portfólió fotózásnál szintén rendkívül fontos a megfelelő tapasztalattal rendelkező fotós megtalálása, ugye mondanom sem kell miért?

Próbálj utána keresni a fotósoknak interneten, fórumokon. Nagyon sokféle információt be lehet így gyűjteni, ha van időd rá.

Ha sietősen kell döntened, akkor pedig bátran hagyatkozz a megérzéseidre! Nézd meg mennyire profi az adott fotós marketingje. Egy profi fotós nem ingyenes szolgáltatónál tárolja a weboldalát. Az is gyanús, ha túlzottan nyomul az illető. Valószínűleg azért teszi, mert túl sokan érdeklődnek nála.

Végezetül pedig célszerű megbízható céges háttérrel rendelkező fotóst választanod, még ha ez azzal is jár, hogy adott esetben többet kell fizetned érte.

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.