Canon EOS 6D hot pixel javítás házilag

CMOS szenzor hiba - Canon EOS 6D 100% nagyítás

A napokban egy rendezvény fotózás közben (viszonylag magas isoval fotóztam) feltűnt, hogy van 1 eléggé csúnya fehéren beégett pont a fotókon. Mindegyik képen rajta volt. Utómunkával elég könnyű leszedni, Lightroomban csak egy gombnyomás lenne. Csatoltam is egy képet a jelenségről. Ennek ellenére eléggé elszomorított a dolog, lévén még elég fiatal a gépem ahhoz, hogy ezzel kelljen együtt élnem.

Kértem is árakat a javításról a Camera Kft-től:

Canon EOS 6D szenzor csere ~ 180.000 Ft. (Ez eléggé fájt.)

Canon EOS 6D pixel mapping ~ 20.000 Ft. (Ez azért már barátibb.)

Kisebb netes keresgélés után viszont rátaláltam egy módszerre, amit megosztanék veletek:

  1. Gép kikapcsol.
  2. Objektív leszerel.
  3. Manuális szenzor tisztitás (hallani ahogy felcsapja a tükröt)
  4. Vársz 0,5 vagy 2 percet lehet, hogy kevesebb is elég megoszlanak a vélemények. Van aki azt is javasolja, hogy fordítsuk fejjel lefelé a gépet. Én nem így csináltam és így is működött.
  5. Kapcsold ki.
  6. Kapcsold be.
  7. Csinálj egy teszt képet sötét háttér előtt.
  8. És örülj mert már meg is javult.

Gondolom a javítási folyamat nem túl bonyolult, csinálhat pár kiolvasást amiből megtudja, hogy mik a beégett pixelek. Mivel a kupak rajta van az elején nem nehéz ezeket megtalálni. Ezután az azonosított pixelek kiolvasott értéke helyett a képre már a szomszédok egy valami szerint súlyozott átlagát teszi. (Ha valaki tud küldjön egy precízebb leírást és frissítem ezt a részt.)

Ami viszont kérdés, hogy ki lehet olvasni valahogy a szenzoron lévő hibás (tulajdonképpen szoftveresen elfedett) pixelek számát? Mert pl egy használt gép vételénél a zárszámláló értéke mellett engem lehet ez is érdekelne.

Remélem ezzel másnak is időt spórolok. Ezt akár helyszínen munka közben is meg lehet csinálni és akkor most nem kéne azon agyaljak, hogy hogyan tudom szétválasztani az álló képeket a fekvőektől, hogy egyszerűen javíthassam utómunkába.

A Camera Kft-től pedig ezúton is elnézést kérek, hogy rontom az üzletüket, mert csak ajánlani tudom őket. Gyorsak, jófejek, segítőkészek.

ui: Ez a megoldás a legtöbb Canon digitális fényképezőgépen működik. Tehát Canon EOS 5D M3 és a többieken is. Nikonosok is tudnak ilyet?

 

 

 

 

 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.