Milyen a jó önéletrajz (CV) fotó?

Milyen a jó önéletrajz (CV) fotó?

A fotó egyike az önéletrajzírás egyik legkényesebb kérdéseinek. Míg az interneten nagyon egyszerűen találhatóak remek cv minták, amelyek akár ingyenesen is letölthetőek, addig a fotó elkészítését sajnos nem tudjuk ilyen egyszerűen megoldani.

Ha előnytelen fotót mellékelsz az önéletrajzodhoz, inkább hátráltat az állás megszerzésében és mivel a legtöbb esetben a munkáltatók fényképes önéletrajzokat kérnek muszáj egy jó képet készíttetni magadról.

Mivel évekig dolgoztam felsővezetőként olyan területen, ahol sok életrajz megfordult a kezeim között, így pontosan tudom, hogy mennyi mindent ki lehet olvasni egy jó cv fotóból.

Ugyanúgy, ahogy a megjelenésed, ápoltságod befolyásolja az állásinterjún a döntést (akár tudat alatt is), úgy a fotó is az önéletrajzon. Ha ápolatlanul, nem megfelelő öltözékben jelensz meg az állásinterjún, majdnem biztos, hogy elutasítanak. Ilyenkor mindig jelentős hátrányból fogsz indulni.

A fénykép is ugyanannyira fontos információt közöl rólad, mint maga az önéletrajz. Lehet nagyon pozitív, amennyiben alátámasztja az önéletrajzban foglaltakat, ellenkező esetben pedig hozzájárul a gyors kiszelektáláshoz és sajnos az esetek nagy részében egy rossz fotó miatt a szöveges részt már el sem fogja olvasni a HR-es.

Mivel az önéletrajz fő, és talán egyetlen célja, hogy behívjanak egy állásinterjúra, azt javaslom, hogy mindenképpen csatolj fényképet az önéletrajzodhoz, hacsak az nem teljesen előnytelen valamilyen oknál fogva. Kerüld az érettségi vagy tablóképek használatát, az nem illik egy önéletrajzhoz és elég ciki is tud lenni pláne, ha azóta eltelt már jó pár év.

Ha olyan állásra pályázol, ahol ügyfelekkel kell tartanod a kapcsolatot, vagy személyesen kell képviselned a céget, mindenképpen mellékelj fényképet, akkor is, ha külön nem kérik.

Az önéletrajz egy hirdetés, melynek fel kell keltenie a figyelmet. Tudományos kutatások tömkelege bizonyítja azt, hogy mennyivel hatékonyabb egy képes hirdetés, a hagyományos szövegesekhez viszonyítva. Egy jó fotóval tehát sokkal nagyobb lesz a valószínűsége, hogy elolvassák azt.

Milyen a jó önéletrajz vagy cv fotó?

  • A fénykép összhatásának pozitív benyomást kell keltenie.
  • A fénykép készüljön pasztell háttérrel! A legideálisabb egy stúdió háttér erre a célra, de állhatunk egy fal előtt, de lehetőleg a tapéta mintái ne látszódjanak a fényképen. Ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor a viseletünktől elütő háttér elé álljunk, így a fényképet ingyenes képszerkesztőkkel (pl. Gimp) szerkesztve eltávolíthatjuk a nem kívánt hátteret és egy semlegeset helyezhetünk be. Vagy használjunk kis mélységélességet a háttér megfelelő elmosásához.
  • A fényképezésnél viseljünk megfelelő öltözetet, lehetőleg olyat, amit az állásinterjúra is felvennénk. Férfiaknak kötelező az ing, pályázott munkakörtől függően zakó és nyakkendő. Nőknek egy elegáns blúz vagy blézer az elfogadott. Ne viseljünk rikító színű felsőrészt, mert elvonja a figyelmet, negatív benyomást kelt! Ha világos bőröd van, olyan felsőrészt válassz, melyben nem tűnsz sápadtnak.
  • A hajunk legyen frissen mosott, ápolt. A nők használjanak nappali sminket, vagy a szemüket, vagy a szájukat hangsúlyozva. Érdemes púderezni is, így megakadályozva azt, hogy az arcbőrünk fényes legyen a fényképen, pláne ha vakut is használunk! 
  • Jó fényviszonyok mellett, világos helyen készítsük el a fotót. Lehetőség szerint olyan szögben, hogy ne essen arcunk egyik oldalára sem árnyék. Erre ideális egy nagy ablak által adott fény lehetőleg fehér függönnyel! Még jobb ha borongós időben nagyon szép szórt fényben készítjük a fotót. A legtökéletesebb eredményt pedig egy jól felszerelt fotóstúdióban érhetünk el, ahol megfelelő ernyőket illetve szoftboxokat használva érhetünk el tökéletes eredményt.
  • Figyelj arra, hogy jó felbontású képet készíts! Lehet, hogy lekicsinyítve kell mellékelned, ám a kis felbontású fénykép könnyen pixelesedik, ami nagyon lelombozó tud lenni. Ha elektronikusan küldöd el az önéletrajzod szintén érdemes elkerülni a túl nagy méretű fotók használatát, mivel a legtöbb email szolgáltató visszadobja a túl nagy leveleket. (Életrajz fotózásainknál, ha kéred szívesen készítünk neked optimalizált felbontású verziót is a készült fotókból díjmentesen!)
  • Gondolj pozitív dologra, mikor a fényképet készíted. A megfelelő kisugárzás, egy magabiztos visszafogott mosoly (félmosoly) és kontrasztos háttér együtt jó benyomást kelt és segít megszerezned álmaid állását.

Végezetül pedig a legfontosabb tippünk, hogy nem érdemes otthon kísérletezni és spórolni egy profi fotós díján, mert egy igazán professzionális önéletrajz fotózás az egyik leggyorsabban megtérülő befektetésünk lehet!

 

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.